Kilpailuohjeet

MITEN SEURAMME TOIMII KILPAILUJÄRJESTELYISSÄ?

 1. Kevätkauden lopussa kilpailutetaan bussiyhtiöt ja mahdolliset majoitusten tarjoajat. Kilpailutuksen tekee seuran työntekijä / hallituksen vastuuhenkilö.

 2. SCL-liitto koordinoi liiton kilpailujärjestelmässä mukana olevia kilpailuja ja myöntää niihin järjestämislupia. Kilpailut on nähtävissä liiton Kilpailukalenterista https://scl.fi/kalenteri/

 3. Syyskauden alussa valmennuskoordinaattori käy keskustelun joukkueen valmentajien kanssa ja yhdessä he luovat joukkueen valmennussuunnitelman. Suunnitelmassa määritellään kuinka moneen kilpailuun joukkue voi osallistua kauden aikana, jotta kulut eivät kasva liian suuriksi.

 4. Seuratyöntekijä tekee valmennussuunnitelmista saatavien alustavien osallistujamäärien mukaan varaukset bussi-yhtiöille sekä hotelleille.

 5. Noin 1-3 kuukautta ennen kilpailuja, kilpailun järjestävä taho lähettää kilpailukutsun seuroille.

 6. Valmennuskoordinaattori välittää kilpailukutsun valmentajille. Valmentajat vahvistavat valmennuskoordinaattorille onko joukkue lähdössä kilpailuihin.

 7. Seuratyöntekijä kerää kilpailuilmoittautumisessa tarvittavat tiedot valmentajilta ja vahvistaa varaukset kuljetuksiin, ruokailuihin ja vahvistaa mahdolliset majoittautumiset.

 8. Kilpailuihin ilmoittaudutaan valmentajan ilmoittamaan määräaikaan mennessä, jonka jälkeen ilmoittautumista ei voi perua ja kaikki kilpailuun liittyvät maksut tulee maksaa kokonaisuudessaan.

 9. Ilmoittautumiset kootaan ja lähetetään kilpailun järjestäjälle. Tämä sisältää mahdollisen kilpailuruokailun ja kilpailu t- paitatilaukset.

 10. Sitovat varaukset tarkoilla lähtijämäärillä tehdään ABC:lle, kuljetusyritykselle ja mahdolliselle majoituspaikalle. Seuran edustajat ovat ainoita, jotka ovat yhteydessä kilpailujen järjestäjiin ennen kilpailuja ja kilpailupaikalla. Valmentajille tiedotetaan etukäteen yhteyshenkilöstä.

 11. Kun kilpailuinfo (jossa esim. kilpailuaikataulu) saapuu kilpailunjärjestäjältä n. 2 viikkoa ennen kilpailuja valmentajat tai joukkueenjohtajat ilmoittavat lähtöajan seuratyöntekijälle.

 12. Valmentajat tekevät arvion kilpailupäivän aikataulusta. Valmentajat ja jojot informoivat koteihin kilpailuihin lähtöajan. HUOM! Tarkka tieto lähtöajasta voi siis tulla koteihin vasta viikko ennen kilpailuja!

 13. Koska kilpailut saattavat venyä, valmentajat / jojot ilmoittavat harrastajille ajan kun paluubussi on takaisin noutopaikalla. Harrastajat välittävät tiedon koteihin. Mikäli valmentajilla / jojoilla on vanhempien kanssa oma wa-ryhmä voidaan myös ryhmään ilmoittaa aika.

MILLOIN KILPAILUIHIN ILMOITTAUDUTAAN?

Kilpailuiden kilpailukutsu tulee kilpailunjärjestäjältä seuralle noin 3 kuukautta ennen kilpailuita. Kilpailukutsusta selviävät lopulliset kilpailtavat sarjat ja ikätasot. Kilpailukutsun saavuttua seuralle, valmentajat ja toimisto käyvät keskustelun siitä lähteekö joukkue kilpailemaan ko. kilpailuihin.

Oletuksena on että jokainen joukkueen jäsen ilmoitetaan kilpailuihin mukaan. Mahdolliset peruutukset osallistumiseen tulee tehdä siis viimeistään 10 viikkoa ennen itse kilpailupäivää.

Kilpailuilmoittautumiset ovat sitovia sen jälkeen kun ne lähtevät seuralta kilpailun järjestäjälle ja niitä ei voi perua. Tämän vuoksi mahdolliset peruutukset kilpailuihin tulee tehdä 10 viikkoa ennen kilpailua.

MIHIN KILPAILUIHIN JOUKKUE OSALLISTUU?

Kun joukkue on valittu, valmentajat ja valmennusvastaavat yhdessä kartoittavat joukkueen tason ja alustavat kilpailut, joihin joukkueen olisi mahdollista osallistua. Jokaisen joukkueen ja joukkueen jäsenen kilpailuttamisesta ja kilpailumääristä on kirjattu Funky Team seurayhteisön toimintakäsikirjaan. Tavoitteena on osallistua sarjaan ja kilpailuun, joka vastaa joukkueen tasoa. Jokaisen joukkueen tulisi osallistua sen tasoiseen kilpailuun/sarjaan, jossa heillä on parhaat mahdollisuudet menestyä. Seurayhteisönä haluamme kannustaa joukkueita kehittymään kohti sarjansa huippua ennen siirtymistä haastavammalle tasolle. Mikäli tällaista sarjaa tai kilpailua ei ole, joukkue osallistuu parhaiten omaa tasoaan vastaavaan sarjaan ja kilpailuun.

Startti- ja harrastekilpajoukueet

Startti- ja harrastekilpa-tasolla, jokaiselle harrastajalle taataan pääsy kilpailumatolle eli kaikki halukkaat saavat mahdollisuuden kilpailla. Joukkueet pidetään, joko

 1. sen kokoisina, että kaikki pääsevät kilpailemaan

 2. joukkue jaetaan kahtia ja ryhmät esittävät saman / lähes saman ohjelman.

 • Mini-ikäiset, kilpailut: Stage, level 1 (hymynaama-arvostelu) ja level 1 (arvostelu)

 • Juniori-ikäiset, kilpailut: Stage, level 1-2

 • Aikuiset, kilpailut: Stage, level 1-3

Kilpajoukkueet

Kilpatasolla kilpaileva kokoonpano valitaan erikseen joukkueen sisältä. Kilpailevat kokoonpanot valitaan kilpailukohtaisesti (lue lisää kohdasta kilpailu kokoonpano ja varamiehet).

 • Mini-ikäiset, kilpailut: Stage, level 1 (hymynaama-arvostelu) ja level 1-2

 • Juniori-ikäiset, kilpailut: level 2-5

 • Aikuiset, kilpailut: level 5

Edustusjoukkueet

Edustustasolla kilpaileva kokoonpano valitaan erikseen joukkueen sisältä. Kilpakokoonpanot valitaan kilpailukohtaisesti (lue lisää kohdasta kisakokoonpano ja varamiehet) tai koko kaudeksi.

 • Mini-ikäiset, kilpailut: level 2-3

 • Juniori-ikäiset, kilpailut: level 4-5, ulkomaan kilpailut

 • Aikuiset, kilpailut: level 6, ulkomaan kilpailut

Kansainväliset kilpailut

Seurayhteisö tukee joukkueitaan mahdollisuuksien mukaan, kansainvälisiin arvokilpailuihin osallistumisessa (joukkueet jotka ovat saaneet Suomen Cheerleadingliitolta edustusoikeuden). Tukena seuran osalta voi olla matkatuki, valmennustuki ja/tai harjoitustilatuki.

Valmennustukea voi saada seuran vierailevilta valmentajilta ja niistä sovitaan aina tapauskohtaisesti. Tukea saadakseen urheilijat sitoutuvat noudattamaan Funky Team seurayhteisön eettistä ohjeistusta sekä toimimaan lajiliiton määräämällä tavalla.

KOSKA KILPAILUMAKSU MAKSETAAN?

Laskut kilpailumatkasta lähetetään koteihin ilmoittautumisen sulkeuduttua, kuitenkin viimeistään noin 2 viikkoa ennen kilpailuja. Laskuissa on aina vähintään 14 päivää maksuaikaa. Lasku on myös mahdollista maksaa erissä. Erämaksujen osalta olethan yhteydessä taloudenhoitajaan katja.rosenqvist@funkyteam.fi

Kilpailumaksu ja / tai muut erääntyneet maksut tulee olla maksettuna ennen kilpailumatkalle lähtöä tai maksusuunnitelma tulee olla sovittuna. Urheilijan osallistuminen kilpailumatkalle voidaan estää mikäli kilpailumatka on maksamatta ja/tai muita laskuja on erääntyneenä, eikä maksusuunnitelmaa ole sovittu taloudenhoitajan kanssa.

Kilpailumaksut tulevat jokaiselle urheilijalle maksuun siitä huolimatta, onko urheilija kilpailukokoonpanossa vai ei.

Mistä kilpailumaksu koostuu?

Kilpailumaksu on pakollinen jokaiselle kilpailuihin ilmoittautuneelle harrastajalle. Seura yhdessä valmentajien kanssa budjetoi kilpailut karkeasti joukkueen talousarvion yhteydessä. Tämä karkea arvio annetaan harrastajille ja kodeille tiedoksi kauden alussa.

Budjettia tarkennetaan, kun kilpailuihin ilmoittautuneiden määrä ja menot ovat tarkentuneet. Tarkka kilpailun kustannus annetaan kilpailuihin ilmoittautuville tiedoksi kilpailuihin ilmoittautumiseen mennessä. Kaikki isot mahdolliset kilpailumatkan kulut tulee kilpailuttaa / tarkastella palveluntarjoajien hintoja. Suositaan halvinta ja/tai parhaiten tarpeeseen vastaavaa palvelun tarjoajaa. Kulujen pohjalta tehdään laskelma kilpailuun osallistuvia varten.

Kilpailumaksut liikkuvat edullisimmasta omalla alueella pidettävästä Stage kilpailusta 40€/hlö, aina Yhdysvalloissa kilpailtaviin MM-kilpailuihin 1500-2000€/hlö.

Yleisimmin kuitenkin kilpailumaksu on 50-300€/hlö. Esimerkkilaskelman kilpailumatkan hinnasta näet alla.

Kilpailumaksuun sisältyy:

 • osallistumismaksut

 • matkustuskulut

 • ruokailut

 • majoitus

 • valmentajien ja huoltajien kulut (osallistuminen, ruokailu, matkat, majoitus, lisenssi)

 • kilpailumusiikin kulut

 • muita kilpailuasustekuluja (hiukset, meikki jne.)

MITÄ TEHDÄ JOS LOUKKAANTUU TAI SAIRASTUU ENNEN KILPAILUJA?

Toivomme kaikkien lähtevän kilpailumatkalle, mikäli fyysisesti pystyy. Kilpailumatkalla pääsee olemaan joukkueen kanssa ja aistimaan kilpailutunnelmaa. Kisaohjelman aikana harrastaja tulee yhdessä valmentajien kanssa permannon eteen seuraamaan kisasuoritusta ja kannustamaan. Joukkueen menestyessä kilpailuissa myös loukkaantuneet saavat luonnollisesti mitalit/palkinnot ja ovat osa kisajoukkueen onnistumista.

Ilmoita asiasta heti

Jos harrastaja ei pysty osallistumaan kilpailumatkaan loukkaantumisen vuoksi, ilmoitus tulee tehdä välittömästi kirjallisesti sähköpostitse taloudenhoitajalle sairastodistuksen kera. Myös valmentajille ja joukkueenjohtajille on ilmoitettava välittömästi, he eivät kuitenkaan ota kantaa maksuihin.

Peruutus 14 päivää ennen kilpailuja

Jos harrastaja peruuttaa kilpailumatkalle lähdön 14 päivää ennen kilpailuja kirjallisesti, voidaan kilpailuiden henkilökohtaisesta osallistumismaksun osuudesta palauttaa 50%. Tämän lisäksi voidaan tarkastella, onko muita maksuja mahdollisuus peruuttaa/hyvittää. Muussa tapauksessa kilpailumaksua ei palauteta / hyvitetä, kilpailuihin ilmoittautuminen on sitova.

Peruutus 0-14 päivää ennen kilpailuja

Jos harrastaja ei pysty osallistumaan kilpailumatkaan sairastumisen vuoksi on valmentajille ja joukkueenjohtajille on ilmoitettava välittömästi, he eivät kuitenkaan ota kantaa maksuihin. Koska peruminen saapuu alle 14 päivää kilpailuista emme saa enää peruutettua maksuja, jotka on seuralta jo laskutettu. Sairastodistuksen voi toimittaa taloudenhoitajalle ja voimme tarkastella onko esim. ABC-ruokailusta saatu paikan päällä hyvitystä.

Sairastapauksissa korvauksia voi hakea oman vakuutusyhtiön ja/tai lisenssin vakuutuksen kautta. Seura ei korvaa sairaustapauksissa mitään maksuja edes lääkärintodistusta vastaan, sillä lajiliitto ei palauta mitään maksuja viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen.

KILPAILULISENSSIN HANKKIMINEN?

Mikäli ei ole varmaa kilpaileeko joukkue tai osallistuuko harrastaja kilpailumatkalle, kannattaa odottaa lisenssin ostamista siihen asti, että on varmaa, siitä että

  1. joukkue osallistuu kilpailuihin

  2. harrastaja osallistuu kilpailumatkalle.

Näin vältetään ns. “turhat” lisenssin ostot. Lisenssin osto tapahtuu Suomisportista: https://scl.fi/harrastajalle/lisenssit

Huomaathan, että harrastajalla tulee olla vakuutus heti kauden alusta lähtien.

Ota lisenssinumero ylös (Sportti-ID), sitä kysytään kilpailuilmoittautumisessa. Stageen riittää pelkkä harrastevakuutus, lisenssiä ei tarvitse ostaa Stage kilpailua varten. Mikäli urheilijalla ei ole sportti- ID:tä ilmoittautumisen yhteydessä, silloin häntä ei voida ilmoittaa kilpailuihin.

Kilpailun järjestäjä tekee pistokokeita joukkueisiin, että sportti-ID:t ovat maksettu ja voimassa. Mikäli selviää, että harrastajalla on väärä lisenssi tai lisenssi ei ole voimassa, rikkomus menee Suomen cheerleadingliiton kurinpitovalikuntaan käsittelyyn. Valiokunta voi määrätä rikkeestä sakon, joka tulee harrastajalle / kodille maksettavaksi tai kilpailukiellon.

Mistä löydän lisenssinumeron / Sportti-ID:n?

Sportti-ID numeron (lisenssinumero) löydät kirjautumalla SuomiSporttiin (Suomisport.fi). SuomiSport-profiilistasi löydät lisenssinäkymän. Sportti-ID näkyy lisenssin maksukuitissa, jonka saat auki klikkaamalla kolmea pistettä lisenssinäkymän oikeassa yläreunassa.

Siirrytkö kesken lisenssikauden toisesta seurasta?

Mikäli lisenssi on kuluvan lisenssikauden aikana ostettu toiseen seuraan ja harrastaja on yli 12-vuotias tarvitaan seurasiirto. Seurasiirto tehdään Suomisportissa ja harrastaja / huoltaja tekee sen itse. Tarkemmat ohjeet löydät Suomen cheerleadingliiton nettisivuilta: www.scl.fi/harrastajalle/seurasiirrot

Mikäli siirrosta on kysyttävää niin seuratyöntekijä auttaa asiassa. Olethan yhteydessä

Helsinki: toimisto.ftc@funkyteam.fi

Espoo: toimisto.fte@funkyteam.fi

Vantaa: toimisto.ftv@funkyteam.fi

Siirrot tulee olla tehtynä hyvissä ajoin ennen kilpailuihin ilmoittautumista.

MITEN PUKEUDUTAAN KILPAILUISSA?

Kilpailumatkalla kaikkien urheilijoiden, valmentajien ja joukkueenjohtajien tulee pukeutua seuran tai joukkueen edustusvaatteisiin tai muuten urheilulliseen ja /tai tilaisuuteen sopivaan asuun.

Kilpailupaikalla urheilijoilla tulee olla yllään kilpailuasu ja mahdollinen lämmittelyasu. Kilpailuasussa ei mennä ruokailutilaan, vaan asun päälle on puettava esimerkiksi t-paita, college tai tuulitakki. Ulkona liikkuessa esimerkiksi ruokailuun tai lämmittelyalueelle liikuttaessa on otettava huomioon sääolosuhteet.

Kilpailupuku

Kilpailuissa käytetään seuran pukuja aina kun se on mahdollista. Pukuja on rajoitettu määrä ja joukkueilla ei ole omia pukuja. Yksi kilpailupuku maksaa noin 200-250€, joten huolehdithan että puku ei huku kilpailumatkalla tai muuten vaurioidu.

Hygieniasyistä jokaisen harrastajan tulee ostaa itse omat alusshortsit puvun alle. Mustia shortseja on myynnissä mm Funky Teamin seuratuote valikoimassa, mutta harrastaja saa ostaa shortsit myös muualta. Shortsien valinnassa tulee huomioida, että niiden tarvitsee olla kokonaan mustat. Shortseissa saa olla pieni logo tai valmistajan nimi, mutta ei suuria ja näyttäviä kuviointeja/logoja tai muita kirkkaan värisiä koristeita.

Myös sukat tulee hankkia itse, ellei joukkue ole päättänyt hankkia esimerkiksi seuran sukkia.

Cheerkengät ja tanssitossut

Harraste ja kilpaharraste tasolla kilpailuissa kengät voivat olla mitkä tahansa sisälenkkarit. Kilpa- ja edustustasolla kengät tulee olla täysin valkoiset (pienet valmistajan logot sallittu) ja matalavartiset.

Tanssijoukkueella tulee olla tanssitossut, tanssitossujen tulee olla ns. puolitossut ja ihonväriset.

Meikit

Valmentajat hankkivat usein joukkueelle kilpailuissa käytettävät erikoisemmat meikit, esim. glitterit/ huulipunat. Glitter kiinnitetään lapsilla käyttäen vaseliinia.

Glitterin käyttö on kilpailuissa vapaaehtoista.

Huiskat (pomit) ja kyltit

Huiskat ja kyltit tulevat kilpailuihin seuran puolesta. Valmentajat huolehtivat huiskat ja kyltit mukaan kisamatkalle ja ovat vastuussa rekvisiitasta kilpailumatkan aikana.

Vanhempien ei tarvitse hankkia huiskia tai kylttejä, vaan ne tulevat seuran puolesta.

MITÄ KILPAILUPÄIVÄNÄ TAPAHTUU?

Alla on kuvattuna tavallisen kilpailupäivän kulku. Jokainen kilpailupäivä voi olla tästä kuvauksesta hieman erilainen riippuen kilpailumatkan pituudesta sekä kilpailun järjestäjästä.

Kilpailumatkoilla joukkueenjohtajien ja joukkueiden huoltajien vastuulla on joukkueesta huolehtiminen muina aikoina kuin harjoitusten ja kilpailuesitysten ajan. Joukkueenjohtajien ja huoltajien tulee kunnioittaa valmentajien antamia ohjeita ja aikatauluja ja toimia niiden mukaisesti valmentajien apuna. Joukkueenjohtajien tai huoltajien ei tule puuttua valmennusasioihin. Valmentajalla on oikeus poistaa työtä häiritsevä henkilö harjoituspaikalta.

Ennen kilpailupaikalle saapumista

Aamulla jokainen syö tukevan aamupalan kotona/majoituspaikassa ja laittaa hiukset ja mahdolliset meikit jo valmiiksi, valmentajien ohjeistuksen mukaisesti. Matkustusvaatteiksi käy mukava, urheilullinen ja säänmukainen vaatetus. Edustusjoukkueilla seuran edustusvaatteet.

Joukkueen saapuminen kilpailupaikalle

Kun joukkue saapuu kilpailuhallille valmentajat / joukkueenjohtajat / huoltajat käyvät hakemassa kilpailutoimistosta kilpailuissa käytettävät rannekkeet ja passit, jotka jaetaan harrastajille. Kun rannekkeet ovat jaettu ja kiinnitetty kaikkien ranteisiin, siirrytään joukkueelle osoitettuun pukuhuoneeseen.

Kilpailupaikalla

Matkoilla on mukana seuran nimeämä yleinen huoltaja, joka toimii seuran edustajana kaikissa tarvittavissa tilanteissa.

Tavarat pukuhuoneeseen

Vain urheilijat, valmentajat, joukkueenjohtajat ja seuran hallituksen hyväksymät huoltajat pääsevät kilpailuissa pukuhuonetiloihin.

Pukuhuoneet ovat yleensä todella pienet ja pukuhuoneeseen on osoitettu useampi joukkue omasta tai toisesta seurasta. On erittäin tärkeää, että omat tavarat on merkitty ja kaikki tarpeettomat arvotavarat on jätetty kotiin. Tavarat jätetään pukuhuoneeseen niin, että yhden joukkueen tavarat ovat lähekkäin ja samalla osoitetulla alueella. Omat tavarat tulee säilyttää pukuhuoneessa omassa kassissa.

Lounas

Kilpailulounas syödään kilpailupaikalla, joko ennen tai jälkeen joukkueen kilpailusuorituksen. Kilpailulounasta varten valmentajat / huoltajat jakavat kaikille ruokaliput juuri ennen kilpailulounalle menoa.

Kilpailulämmittely

Kilpailulämmittely tapahtuu joko kilpailupaikalla tai erillisellä harjoitushallilla. Lämmittelyyn osallistuu koko joukkue (myös varamiehet). Kilpailulämmittely on jo usein harjoituksissa harjoiteltu ja noudattaa harrastajille tuttua kaavaa myös kilpailupäivänä.

Korutarkastus

Ennen kilpailusuoritusta joukkue asettuu jonoon korutarkastukseen, jossa jokaiselta joukkueen jäseneltä tarkastetaan korut, tuet ja kynnet. Missään osassa vartaloa ei saa olla lävistyksiä eikä koruja. Nämä tulee siis huolehtia jo kotona pois. Mikäli harrastajalta löydetään korutarkastuksessa esimerkiksi lävistys, jota ei pystytä poistamaan häntä ei päästetä kilpailemaan. Hammaskorut on sallittu. Urheilija ei myöskään saa käyttää tukia, jossa on muovia, metallia tai muita kovia osia. Kynnet tulee olla lyhyet ja joko joukkueen kanssa sovitun väriset tai neutraalit. Tärkeiden terveyttä ylläpitävien apuvälineiden (esim. diabetespumppu, verensokerisensori, kuulokoje) käyttö on sallittu. Silmälasien käyttö, lukuun ottamatta urheiluun soveltuvia flex-laseja, on täysin kiellettyä aikuisten ja junioreiden sarjassa. Minisarjoissa silmälasien käyttö on sallittu.

Kilpailusuorituksen jälkeen

Kilpailusuorituksen jälkeen joukkue kokoontuu yhteen ja valmentajat käyvät läpi kilpailusuorituksen joukkueen kanssa keskustellen.

Kilpailusuorituksen jälkeen on “vapaa-aikaa” jolloin voi mennä katsomaan kilpailuita tai tutustumaan kilpailujärjestäjän myyntipisteisiin. Seurayhteisön joukkueet katsotaan aina ja kannustetaan mikäli mahdollista. Valmentajat ohjeistavat ajan ja paikan kun joukkue kokoontuu palkintojen jakoon.

Palkintojen jako

Palkintojen jaossa 1-3 sijoille sijoituttaessa, koko joukkue voi mennä hakemaan pokaalia ja tai mitaleja. Mikäli joukkue sijoituttuu alle 3. sijan, kaksi joukkueen jäsentä hakevat kunniakirjan. Palkintojen jaossa taputetaan aina muille ja onnitellaan muita, oli oman joukkueen sijoitus mikä tahansa. Joukkueen sijoitusta juhlitaan vasta, kun oman joukkueen nimi kuulutetaan. Mikäli joukkueen sijoitus on pettymys se näytetään ja käsitellään myöhemmin pukuhuoneessa ja / tai paluubussissa, ei palkintojen jaossa.

Paluumatka

Paluumatkalla joukkue pysähtyy syömään yhdessä, mikäli kotimatka kestää yli tunnin. Valmentaja / huoltaja ohjeistaa bussissa mihin kellonaikaan on oltava takaisin bussissa. Kaikki seuramme joukkueet pysähtyvät yleensä samassa paikassa, joten syömässä saattaa olla useampi sata henkilöä samaan aikaan. Jokaisen tulee huolehtia, että on ajoissa takaisin bussissa. Paluubussissa ilmoitetaan harrastajille aika, kun joukkue saapuu takaisin kotikaupunkiin. Toivomme huoltajien olevan ajoissa vastassa, jotta lapsien ei tarvitse odotella hallilla.

MITÄ TARKOITTAA OLLA JOUKKUEESSA VARAMIEHENÄ?

Lajin luonteeseen kuuluu, että joukkueen kokoon sisältyy aina n. 4-10 varamiestä, jotka osaavat tehdä kisaohjelman siltä varalta, että esimerkiksi joku kisakokoonpanosta kuuluva henkilö sairastuu ennen kilpailuja.

Varamiesten pitäminen joukkuelajeissa on ennen kaikkea koko joukkueen etu, jotta kisasuoritus ei vaarannu, jos yllättäviä peruuntumisia ilmenee. Varamiehenä oleminen saattaa tuntua yksilöstä isolta pettymykseltä, mutta haluamme korostaa, että kehittyminen on yksilöllistä ja haluamme seurana kannustaa pitkäjänteiseen harjoitteluun - kilpaurheilijan uraan kuuluu väistämättä ylä- ja alamäkiä.

Varamiehet ovat joukkueen jäseniä, joilla on vielä kehitettävää jollakin osa-alueella joukkueen taito-tasoon nähden tai ovat olleet harjoituksista paljon pois esimerkiksi loukkaantumisten tai muiden syiden takia. Yllä on kirjattu varamiehenä olemisen perustelut ja kehitettävät kohteet, joiden parantamiseksi tulette valmentajien kanssa käymään läpi parhaat harjoitteet ja vinkit, jotta taitojesi kehittyminen on optimaalista ja nousujohteista.

Varamiehenä olet tärkeä osa joukkuetta. Harjoittelet normaalisti kisajoukkueen kanssa harjoituskaudella ja kisapäivänä kuljet kisakokoonpanon mukana. Vain kisaohjelman ajan tulet yhdessä valmentajien kanssa permannon eteen seuraamaan kisasuoritusta. Muuten varamiehenä olo ei eroa mitenkään kisakokoonpanossa olevien urheilijoiden kanssa. Joukkueen menestyessä kilpailuissa myös varamiehet saavat luonnollisesti mitalit/palkinnot ja ovat osa kisajoukkueen onnistumista.

Jos kisakokoonpanosta joku jää pois, varamiehenä olllut voidaan nostaa kisakokoonpanoon hyvinkin nopealla varoajalla (esim. viime hetken sairastumiset, loukkaantumiset tai muut syyt). Sen takia on hyvin tärkeää, että varamies on täysillä mukana joka harjoituksissa ja kisareissuilla, jotta mahdollinen vaihto onnistuu sujuvasti.

Muutoksista ja kisakokoonpanoon nostamisesta ilmoitetaan aina urheilijan lisäksi pikimmiten myös urheilijan vanhemmille sähköpostitse. Varamiehet ilmoitetaan varamiehille itselleen ja joukkueelle, kun joukkue alkaa tehdä kilpailuohjelman paikkoja. Aikataulu riippuu siis joukkueen kausisuunnitelmasta ja onko suunnitelmassa edetty aikataulussa. Valmentajille on tehty toimintaohje koskien kilpailukokoonpanon ilmoittautumista.

EETTISET OHJEET KILPAILUUN OSALLISTUVILLE

Urheilun eettisten periaatteiden vastaista toimintaa on:

 • Urheilulle vieraiden aineiden käyttö

 • Huumeiden ja dopingaineiden käyttö tai käytön edistäminen

 • Julkinen häiritsevä esiintyminen alkoholin vaikutuksen alaisena

 • Tupakan ja tupakkatuotteiden käytön yhdistäminen urheilutilanteisiin

 • Epäasiallinen käyttäytyminen kilpailu- ja harjoitustilanteessa

 • Väkivalta, törkeä kielenkäyttö ja epäasiallinen arvostelu, tuomarin harhautus ja muu sääntökikkailu

 • Urheiluhuijaus

 • Tuloksista etukäteen sopiminen

 • Vedonlyönti

 • Vedonlyönti omasta kilpailusta

 • Lahjonta

 • Tuomareiden, kilpakumppaneiden, valmentajien tai toimitsijoiden lahjominen tai sen yritys tuloksen manipuloimiseksi

Kilpailun jurylla tai muulla SCL:n hallituksen nimeämällä taholla on oikeus määrätä varoitus, sakko, kilpailusta sulkeminen ja/tai kilpailukielto edellä mainittujen urheilun eettisten periaatteiden vastaisesta toiminnasta.

Valmentajien eettiset ohjeet:

 • vastaa joukkueensa toiminnasta niin kilpailuissa, kilpailualueella kuin muissakin niihin liittyvissä tapahtumissa

 • kannustaa joukkuettaan sekä faneja urheiluhenkiseen suhtautumiseen muita kilpailijoita, toimihenkilöitä tai yleisöä kohtaan

 • kunnioittaa tuomareiden ja muiden toimihenkilöiden ratkaisuja

 • toimia positiivisena roolimallina joukkueelleen ja noudattaa itsekin joukkueelleen antamia ohjeita

 • käyttäytyä urheiluhenkisesti niin voiton kuin tappionkin hetkellä

 • pidättäytyä tupakan, päihteiden tai Suomen urheilun eettinen keskus ry:n määrittelemien kiellettyjen aineidenkäytöstä kilpailualueella sekä ohjata joukkuettaan pidättäytymiseen näistä

 • rakentaa kilpailuohjelma positiiviseksi ja urheiluhenkiseksi

 • painottaa hyvän henkisen ja fyysisen kunnon merkitystä joukkueelleen

 • kannustaa joukkuettaan kilpailutilanteessa ja siirtää rakentava kritiikki joukkueen keskinäiseen tilaisuuteen

 • noudattaa kaikkia SCL:n kilpailusääntöjä.

Urheilijoiden eettiset ohjeet:

 • osoittaa positiivisen urheilijan mallia niin itse kilpailuissa kuin niiden ulkopuolellakin

 • kunnioittaa muita kilpailijoita, valmentajia, toimihenkilöitä ja katsojia

 • pidättäytyä loukkaavasta kielenkäytöstä, eleistä tai muusta toiminnasta

 • pidättäytyä tupakan, päihteiden tai Suomen urheilun eettinen keskus ry:n määrittelemien kiellettyjen aineiden käytöstä kilpailualueella tai siihen liittyvässä muussa tapahtumassa

Kilpailusääntöjen rikkomisesta voidaan määrätä rangaistus. Varsinaisen kilpailuesityksen esiintymisrikkeistä vastaa pääosin ko. sarjan tuomaristo. Muista rikkeistä määrää SCL:n Kurinpitovaliokunta, lukuun ottamatta yhdistyksestä erottamista josta määrää SCL:n hallitus. Rangaistus voi olla mm. huomautus, sakko, kilpailusta diskvalifiointi, yhdistyksestä erottaminen tai toimitsijakielto.

KYSYTTÄVÄÄ?

Vastaamme mielellämme kaikkiin herääviin kysymyksiin ja otamme mielellämme kehitysideoita vastaan

toimisto.ftc@funkyteam.fi

toimisto.fte@funkyteam.fi

toimisto.ftv@funkyteam.fi